Šerlich: na kole do hor bez stoupání

21.11.2007 | Category: Cyklotrasy

Zkuste se vydat s dětmi na horskou cyklistikou túru. Vůbec se při tom neunaví.
Pozvání na výlet do Orlických hor vůbec není protimluv. S dětmi lze skutečně zdolat dokonce nejvyšší vrchol Velkou Deštnou, která měří 1115 metrů nadmořské výšky, a přitom si užívat výhled z horského hřebene a nepadat vyčerpáním z kola.
Stačí využít nabídky speciálních cyklistických autobusů, které v Orlických horách jezdí. Autobusy jezdí od června do září každou sobotu, neděli a také o červencových státních svátcích.
Cesta autobusem, který je vybavený velkým přívěsem až na padesát jízdních kol, dokáže pořádně ušetřit síly. Stačí nastoupit ve Skuhrově nad Bělou a za nedlouho vystoupit u Masarykovy chaty na Šerlichu.
Od velkého parkoviště na Šerlichu už záleží jen na vás, kam se na hřebeni Orlických hor vydáte. Můžete například zkusit krátkou vyjížďku po široké turistické cestě značené červeně, která od Masarykovy chaty vede po česko-polské hranici.
Pro seznámení se s horským terénem je to pro děti příjemný začátek. Dál lze pokračovat až do Sedloňova, odtud do Deštného a zpět do Skuhrova.
Další možnost je po chvíli vrátit zpátky na Masarykovu chatu, občerstvit se a pokračovat v cestě na Velkou Deštnou. Výjezd ze Šerlichu není nijak prudký a cesta vede po horské asfaltové silnici.
Přímo na vrchol Velké Deštné se ale na kole nejezdí. Červeně značená cesta nejprve míjí vrchol Malé Deštné (1090 m n.m.) a dále vede k rozcestí pod Velkou Deštnou. Odtud se vede na vrchol užší pěšina.
Pokud vystoupáte na malou rozhlednu, ocitnete se opravdu na nejvyšším bodě nejen vašeho výletu, ale celých Orlických hor. Pod sebou uvidíte Deštné a v klikatícím se horském údolí budete tušit silnici, po které budete sjíždět do cíle.
Cesta do údolí vede nejprve po horské cestě, která později přechází opět v asfaltovou silničku do Luisina údolí (výškový rozdíl mezi Velkou Deštnou a Luisiným údolím je téměř tři sta metrů).
Druhá varianta vás nejprve zavede nad horní stanice vleků nad Deštným, a pak mezi loukami a pastvinami ke kostelu svatého Matouše. Odtud sjedete na hlavní silnici spojující Deštné se Skuhrovem.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.