Skuhrov nad Bělou

21.11.2007 | Category: Tipy na cesty

První historicky ověřené zprávy o Skuhrově se datují od roku 1279 (Dalimilova kronika). V této době byl zdejší hrad sídlem Mutiny z rodu pánů z Dobrušky. V roce 1310 se stal Skuhrov městečkem, roku 1396 pak městem s právem pečeti a středem rozsáhlého panství. Po husitských válkách připadl hrad panovníkovi a v polovině 16. století byl již hrad pustý. Nový rozmach přineslo 18. století. Na řece Bělé byly budovány hamry, které zpracovávaly železnou rudu z okolních míst. Koncem 18. století byla F. Wildmanem v místech bývalých hamrů zbudována železárna, kterou později koupil F. K. Liebštejnský a roku 1897 bratři Porkertovi. Zde začíná tradice výroby šedé litiny a zároveň rozvoj průmyslu, živností a řemesel. V těchto letech byl Skuhrov i významným turistickým a kulturním centrem.

V době kolonizace vzniklo ve zdejším podhůří Orlických hor několik hradů, jejichž zbytky jsou ještě dnes patrné. Jedná se o hrad Skuhrov, Nový hrad (též Klečkov) a Hlodný. Mezi další významné kulturní památky se řadí sochy sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého z první poloviny 19. století z původního kamenného mostu přes řeku Bělou a tzv. Panský dům z roku 1806. Mezi památná místa v okolí obce patří především Lipka na Hraštickém kopci (459 m). Její rozložitá koruna zve k posezení a rozjímání nad krajem spisovatelů Aloise Jiráska a Karla Poláčka.

V posledních letech Skuhrov n.B. navázal na svá významná historická období, stal se součástí Euroregionu Glacensis a Mikroregionu Bělá. V roce 2001 byl vyhodnocen jako Vesnice roku Královéhradeckého kraje.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.